Rumsligheterna

Lärkvidden är skapad för att bjuda in naturen. Vid husets entréer möts man av en stenlagd uteplats med utrymme för möbler och utekök. Entréterrassen är skyddad av träspaljé som kan beväxtas med grönska. Ingång sker via öppningsbart glasat, skjutglidparti av högkvalitativa karmprofiler.

Entréplan har stora umgängesytor med långa siktlinjer ut mot natur och uteplatser. Genom de generösa och öppningsbara glaspartierna luckras gränser upp mellan ute och inne. Matplats är i direkt anslutning till uteplats och kök. Köket är unikt framtaget för projektet från specialsnickeri. Materialvalen är rustika och samspelar med husets övriga materialpalett. Köket är sammanlänkat med allrum, försiktigt dolt i en egen rumslighet för att skapa möjlighet att umgås under matlagning och samtidigt kunna dra sig lite undan med grytor och kastruller.

Stora öppningsbara glaspartier mot terrasser i två väderstreck förlänger vardagsrummet ut mot tomt och natur. Vardagsrummet erbjuder många trivsamma funktioner. Här integreras rymlig soffnisch, hyllor och öppningar. För sena höstkvällar har det förberetts med skorsten för att kunna integrera gjutjärnskamin. Hyvlade kalkstensplattor genom utsatta ytor som i entrépassage och kök möter ett vackert, massivt plankgolv i lutad, vitoljad furu i vardagsrum.

Uteplatsen i direkt anslutning till vardagsrum har ett vidsträckt trädäck med eget utomhusbad. Terrassen har ett väderskyddat förråd i lärkträ likt fasad. Uteplatsen lämpar sig lika bra för sena sommarmiddagar som för utelek i skuggan, eller för lata dagar under ett parasoll.

Badrummet är noga utvalt med en lugn färgskala i naturliga material. Här finns gott om smart förvaring och hyllor för att skapa personlig prägel. En stor spegel och dold förvaring av tvättmaskin och teknik ger badrummet en härlig känsla av ett ombonat rum.

Övervåningen nås via en platsbyggd trappa i lutad, vitoljad furu. Husens geometri skapar spännande rum med extra hög takhöjd som får sitt starkaste uttryck på övervåningen. Interiört upplevs vinklar och den skulpturala formen i funktionella nischer och rumshöga inredningsobjekt i naturmaterial. Här finns gott om mysiga sovplatser med rymlig förvaring. Naturfärgad slätvävd sisalmatta på golv. Variationen av rum inspirerar både till avskilda intressen och ger möjligheter att umgås många tillsammans.

Generösa takljusfönster med utblickar över landskap, trädkronor och himlen ramar in och öppnar upp.

Skulpturer i landskapet

Miljön längs Ölands norra kust är slående vacker. Formationer mejslade ur kalkstensklippor, milslånga vita sandstränder, väderkvarnar i horisonten.

Lärkviddens arkitektur är inspirerad från formationer i omgivningen, byggnader förvandlade till små skulpturer i landskapet. Det har kallats en ny nordisk humanism - en återgång till saklighet och enkelhet. Hus i sympati med omgivningen med ett fåtal material i naturliga former och färger. En lugn och spännande interiör med material som fortsätter inifrån och ut och suddar ut gränser mellan inne och ute. Stor omsorg för sociala ytor och smarta funktioner, som skapar inbjudande platser – både för vila och umgänge.

Naturnära miljövänliga material

Lärkvidden är byggd med omsorg för vår miljö och husen byggs med påkostade miljövänliga material.

Interiören har en lugn bas i matt färgskala som ger stora möjligheter att addera sin egen historia och prägel. Naturliga och tåliga material, som sten, trä och sisal skapar en känsla av förlängning av naturen. Mötet mellan naturmaterial och skarpa linjer ger en känsla av frihet och lugn.

Utvändigt består fasadpanel och skärmväggar av underhållsfri lärkpanel. Lärkträets silkeslena nyanser ko mmer att skifta med naturens växlingar och åldras med värdighet. Terrasser kläs med trädäck och hårdgjorda ytor för att användas både för utekök, solbad och skuggade matplatser.

Om Arkitekten

Trigueiros Architecture är en arkitekt- och designbyrå som i flera år rankats i topp bland årets mest intressanta byråer i inredningsmagasin och arkitekturtidskrifter, de har nominerats till Årets Träpris av Träindustrierna med flera projekt och representerat Sveriges arkitekter med massivträhus i världsutställningen i Zaragoza.

Trigueiros Architecture är baserade i Stockholm, de kombinerar hög kunskap med lusten att tänja kreativiteten och skapar arkitektur med hög internationell standard.

De har uppmärksammats för sina spännande skärgårdsvillor och fritidhusprojekt på den magnifika svenska landsbygden, byggnader med fokus på att vara i sympati med omgivningen, använda färre material samtidigt som de fortfarande spelar med former och färger. Detta omfattar också ett djupt intresse för material, enkelhet och stor hantverksskicklighet.

Deras portfölj innehåller flera privata villor, skräddarsydda inredningar, möbeldesign, bostadsområden och kommersiella projekt.

De beskriver själva sin arkitektur som resultatet av ”ursprung och yrkeserfarenhet”, snarare än en stil. Begrepp som definitivt syns i deras typhus.

”Vi gör det möjligt för byggnaderna att stämma överens med naturen. Soliditet, komfort och kvalitet är viktiga faktorer, och fönsterytor är mycket generösa. Du kan sitta inuti här med en kopp gott kaffe och fortfarande ha känslan av att vara ute eftersom vi har fört naturen in i stugan. Man kommer hit både för att se naturen och arkitekturen." säger Maria Sigeman Trigueiros.

Läs mer

Intresseanmälan

Kontakt

Johan Holmgren

johan@esny.se
076-841 11 30

Eklund Stockholm New York